השבוע נפתחה במוזיאון המט בניו יורק תערוכה חדשה בשם Schiaparelli and Prada: Impossible Conversations בחסות המגזין ווג. התערוכה הפעם היא מחווה לשתי מעצבות איטלקיות דגולות כל אחת בזמנה- מיוצ'ה פראדה ואלזה שיפארלי . בתערוכה , בנוסף לדגמים אייקונים של שתי המעצבות, מוצגים קטעי וידאו של שיחות מדומות בין שיפארלי לבין פראדה בבימויו של באז לורמן. בדיאלוג המדומה בינהן הן מנסות להחליט האם ניתן להגדיר אופנה כאומנות. אנה ווינטור, המלכה הבילתי מעורערת של האופנה, טוענת שאופנה יכולה להיות סתם משהו שלובשים או משהו מאוד קריאטיבי שמשנה את הדרך בה אנשים חושבים ולהשפיע על התרבות אופנה. את הטענה הזאת התערוכה באה לחקור.
ערב הגאלה משך אליו את האליטה הניו יורקית- שחקנים, ספורטאים, דוגמניות ועשירי ניו יורק. כל מי שנחשב רצה לקבל הזמנה לאירוע (ומי שלא הוזמן רכש הזמנה באלפי דולרים). והרוב, כמצופה, לבשו פראדה.
קצת על המעצבות….
שיפרלי נולדה ברומא ב-1890 ופראדה במילנו בשנת 1949. שתיהן נולדו למשפחות מסורתיות ושתיהן מרדו בשלב מוקדם בחייהן. שיפרלי בצעירותה הדהימה את הוריה כאשר החלה לכתוב שירים אירוטיים והחלה לעבוד בתור אופר בלונדון. מיוצה פראדה, ילדת שנות ה-60, הפתיעה את הוריה כאשר חברה למחנה השמאל.
שתיהן הפכו למעצבות אופנה כמעט במקרה. גם פראדה וגם שיפארלי גרו בפריז ולא הצליחו למצוא בגדים שיתאימו לטעם המיוחד שלהן. שיפרלי החלה לעצב לעצמה בגדים והתרחבה במהרה לייצור המוני. פראדה, ירשה מהוריה עסק לייצור מזוודות, ולאחר מכן החלה לעצב תיקים, נעלים ולבסוף הכל.
קצת על התערוכה…
התערוכה ממשיכה את המסורת של המגזין לקיים תערוכות מחווה למעצבים. המעצב הראשון היה אלכסנדר מקווין בשנה שעברה ולאור הצלחת התערוכה הוחלט להמשיך בקו זה. הפעם המעצבת האיטלקיה אלזה שיפרלי הייתה נושא התערוכה. בארכיון המגזין נמצאו קטעי וידאו רבים של המעצבת שהיוו השראה לרעיון של דיאלוג מדומה, אך עורכי התערוכה היו זקוקים למעצב נוסף לצורך הדיאלוג. הסיבה לכך שמיוצ'ה פראדה נבחרה, לא הייתה ההשפעה שיש לה בסצנת האומנות, אלא בגלל העובדה הפשוטה שהיא איטלקיה! הם חשבו שפרט שכיח זה ייתן לתערוכה ממד אלגנטי וסימטרי.
החלק הראשון בתערוכה מציג באמצעות קטעי וידאו את האופן בו שתי הנשים בחרו לחקור נושאים דומים בעבודתן באמצעות גישות שונות.
החלק השני חוקר את האופן בו המעצבות הביאו לידי ביטוי את רוח התקופה בה הן חיו באמצעות הבגדים שלהם. הדגמים מחולקים לשישה נושאים :
1. “waist up waist down”- מתאר את הדרך בה שיפרלי נתנה מענה לעובדה, שבתקופתה נשים בילו זמן רב בבתי קפה ותועדו מצולמות בעיקר מהמותניים כלפי מעלה. כתוצאה מכך אתגר אותה לעצב פריטים לחלק העליון של הגוף. פראדה, לעומת זאת, הושפעה משנות השישים הסוערות ולכן התמקדה במותנים ומטה כביטוי סימלי של הנשיות המודרניות. בחלק זה של התצוגה מוצגים כובעים בעיצובה של שיפראלי ונעלים שעיצבה פראדה.
Ugly Chic- מציג את הדרך שהמעצבות ביקשו לחתור תחת האידיאלים המוכרים של יופי וזוהר ע"י משחק עם מה שמוגדר כטעם טוב או טעם רע, תוך כדי שימוש בצבע, הדפסים וטקסטיל.
Hard Chic- פה המעצבות בוחנות את ההשפעה שהייתה למדים ולבגדי הגברים על האסתטיקה שנועדה לשפר/למנוע את הנשיות .
Naïf Chic- מתמקד בדרך בה שיפרלי ופראדה אימצו את הנאיביות הילדותית במטרה לערער על הציפיות מלבוש בהתאם לגיל.
The Classical Body- המשלב בתוכו גם את "The Pagan Body", חוקר את התעניינותן של המעצבות בתקופות היסטוריות שונות בהשראת המאה ה-18 והמאה ה-19.
The Exotic Body- בחלק זה נבחנת ההשפעה של תרבויות המזרח על האופנה המערבית.
The Surreal Body- ממחיש את ההשפעה שיש לנשים על תמונות עכשיוויות של גוף האישה באמצעות פעולות סוריאליסטיות, כגון: משחק עם סולם ואת טשטוש הגבולות בין המציאות לאשליה ובין מלאכותי לטבעי.
התערוכה תוצג עד ה-19 לאוגוסט 2012, אז לכל אוהבי האופנה והאומנות שנמצאים בניו יורק, זהו ביקור חובה.
תגובות פייסבוק
5 תגובות
פוסט מדהים אני אוהבת כל דבר שיק. אני כל כך שמחה שמצאתי את הבלוג הזה
[…] שלנו עליהם עוברת בצורה סמויה למותג שאותו הם מפרסמים. פראדה הוכיחה שוב שהיא לר רק מעצבת אלא אומנית. Tags: בן קינגסלי, הלנה בונהם קרטר, פראדה, רומן […]
מרגיש לי כאילו הייתי בתערוכה הזאת! מדהים, תודה!
[…] חם היום בעולם האופנה. מארק הפתיע את כולנו, כאשר הגיע לערב הגאלה של פתיחת התערוכה במוזיאון המטרופולין על פראד…, בתלבושת שנויה במחלוקת- שמלת תחרה שחורה שקופה לחלוטין […]
[…] ניתן להגדיר אופנה כאומנות? החיבור בין השניים אינו חדש ותערוכות אופנה מתקיימות מזה שנים במוזיאונים ובגלריות נחשבות מסביב […]