כריסטיאן לובוטן ,למי מכם שלא מכיר, הינו מעצב נעליים צרפתי, שזכה למעמד מיוחד אצל חובבות אופנה, סלבריטאיות ועל השטיחים האדומים, בין כל השאר בזכות הסימן המסחרי שלו – הסוליה האדומה!
העיצוב המקורי שלו בשילוב הסוליה האדומה, העקבים שמתחילים ב-12 ס"מ וכמובן, שרה ג'סיקה פרקר שהיללה את המעצב בסדרת הקאלט "סקס והעיר הגדולה", הפכו את הנעליים לנחשקות במיוחד. לצערן הרב של רובנו, הנעליים של לובוטן לא מתאימות לכל כיס בגלל מחירן הגבוה. אבל עכשיו בזכות אישור שנתן בית משפט בצרפת לרשת האופנה "זארה" לייצר נעליים עם סוליה אדומה, נוכל לפחות לנעול חיקוי מושלם של אותן נעליים.
המלחמה של לובוטן על הסימן המסחרי שלו החלה ב-2008, כאשר הוא תבע את חברת YSL על מכירת נעליים עם סוליה אדומה. ביוני 2011 החברה תבעה גם את זארה על "זיוף ותחרות בלתי הוגנת" בגין מכירת נעליים עם סוליה אדומה. בית המשפט פסק בתחילה לטובת לובוטן, אך לאחר שזארה הגישה ערעור, ובו טענה כי מפרט סימני המסחר של לובוטן היה מעורפל מדי (הם לא התייחסו לגוון אדום ספציפי, אבל עכשיו הם כן) וכי אין סיכון מוכח של בלבול בין זוג נעלי עקב של זארה לזה של לובוטן. בית המשפט קיבל את הערעור של זארה ואף הורה ללובוטן לשלם לה 2500 יורו כפיצוי.
לדברי סוזן סקפידי, מנהלת אקדמית בבית האופנה, הכל עדיין באוויר בשלב זה ואין זה אומר שכעת כולם יוכלו לייצר נעליים עם סוליה אדומה. "מאז ההחלטה המקורית לטובת זארה, לובוטן הגיש בקשה חדשה לסימן מסחרי בצרפת עם השם המדויק של אותו גוון (Pantone 18-1663TP," הסינית האדומה "), כך תביעתו לצבע האדום לא בוטלה אלא היא רק מוגבלת עכשיו לגוון מסוים ". היא גם מציינת כי החלטה זו של בית המשפט תקפה בצרפת בלבד. "אין דבר כזה, סימן מסחרי גלובלי, לכן אל תצפו שכל רשת נעליים זולה תתחיל עכשיו לצבוע את סוליות הנעליים שלה בצבע אדום. להחלטה זו אין כל סמכות מחוץ לצרפת ואין לה קשר לגבי הקרב שמתנהל בארה"ב בין לובוטן ל- YSL בפרט ".
הנושא העיקרי בקרבות על סימני מסחר מסתכם בשאלה אם מוצר גרם לצרכנים להתבלבל, "ולא רק בזמן הקניות, אלא גם כאשר הצרכן רואה הבזק של אדום ברחוב", הוסיפה סקפידי. הפעם, מסיבה כלשהי, בית המשפט החליט שזה לא המקרה, אולי בגלל ההבדל המשמעותי במחיר.
לסיכום, לובוטן מגן על הסימן המסחרי שלו ובצדק. הנעליים שלו תמיד הצליחו לבלוט בטלוויזיה, במודעות ועל השטיח האדום בזכות הסוליה האדומה, מה שהצדיק לכאורה את המחיר הגבוה. לכן הוא מבין את הסכנה הגדולה בכך שחברות כגון זארה, שמצליחות לייצר העתקים מושלמים לדגמים של מעצבי על ומוכרות אותם במחיר זעום לעומתם, יתחילו לייצר נעליים עם הסימן המסחרי שלו. אומנם הנעליים של זארה לא נראות יקרות כמו הנעליים של לובוטן, אבל ממרחק, לעין לא מנוסה הנעליים שלהם בעזרת הסוליה האדומה, עללות להטעות ולשייך אותן למעצב העל.
תגובות פייסבוק
אין תגובות