שנה שעברה, במסגרת לימודי בקורסי חוץ של שנקר, לקחתי קורס של איור אופנה אצל המרצה ברוריה שרון.
ברוריה אוגרת בתוכה, מלבד כישרון מדהים לציור ואיור, גם ידע רב בכל מה שקשור לאופנה. באחד השיעורים היא סיפרה לנו על הג'וב הכי מדליק בעולם האופנה שנקרא "מאתרי הטרנדים".
אני בטוחה, שרובכם מניחים (כמוני עד לאותו שיעור) שאת הטרנדים לקולקציות קובעים המעצבים הגדולים. אבל אם תחשבו על זה לעומק, זה לא נראה לכם מוזר שבכל שבוע אופנה רוב המעצבים מציגים את אותם טרנדים ורק האינטרפטציה שלהם משתנה. לדוגמא, בתצוגות האופנה של קיץ 2013 לגברים-לא משנה לאיזו תצוגה הלכת, בכולן ראית בגדים שעוצבו בהשראת ענף הספורט כשצבעי ניאון הם הצבעים השולטים. מקריות? לא ממש.
אז מה זה בעצם מאתר טרנדים?
כדי להבין מה זה מאתר טרנדים אני חייבת להסביר קודם על קובעי הטרנדים. כמו בכל תחום בחיים גם באופנה יש את אלו שהולכים עם הזרם ויש את אלו שקובעים את כיוון הזרם. אותם קובעי טרנדים הם אנשים, שמבלי לדעת מחליטים עבורנו מה יהיו הטרנדים המובילים בקולקציות העתידיות של מעצבי האופנה הגדולים. לרוב הם צעירים עם חוש אופנתי מפותח וחדשני, בשלב המרד בהורים, בממסד או בכל מה שעל הפרק באותו זמן, והאופנה משמשת כאחד מהאמצעים להביע את המחאה שלהם.
חברות האופנה הגדולות מעסיקה אנשים עם ידע רב באופנה והיכולת לזהות את אותן מגמות שיצליחו לחלחל בקרב רוב האוכלוסייה, אנשים אלו נקראים מאתרי הטרנדים. לרוב הם מתרכזים בערים כגון טוקיו,לונדון, פריז וניו יורק, (מאחר ובערים אלו לרוב רמת ההשכלה והידע של התושבים הוא רב). מאתרי הטרנדים מסתובבים בפסטיבלים, בבתי ספר לאומנות ואופנה, מועדונים וכדומה ומנסים לאתר את אותם קובעי טרנדים שלבושים בצורה חדשנית ויוצאת דופן, מצלמים אותם ולאחר מכן מנסים לנתח את אותה מגמה, האם היא תקלט בכל העולם. לעיתים אף, מאתרי הטרנדים מוצאים פריטי לבוש של מעצבים חדשים ואנונימיים, רוכשים אותם והמעצבים מעתיקים את הדגם ומוסיפים לו את הלוגו שלהם (כן, המעצבים הכי המוכשרים מעתיקים ממעצבים חדשים ונועזים).
אותם אנשים שמהווים השראה, לא מודעים לעובדה שהם אחראים לאותם טרנדים שיגלגלו מליוני דולרים לתעשיית אופנה ולא מתוגמלים על כך בשום דרך. אבסורד אף יותר שאחר כך הם הולכים ורוכשים את הבגדים במאות דולרים שהם בעצמם היוו את ההשראה אליהם.
אגב, טרנדים באופנה לא מגיעים רק מאנשים אלא גם מתחום האומנות, העיצוב ואדריכלות. תופתעו לגלות שלעיתים כיסא בעל עיצוב חדשני לדוגמא, היווה את הבסיס לקולקציית השמלות של מעצב כזה או אחר.
כיום ישנן מספר חברות שעוסקות באיתור טרנדים וכל שנה הן מוציאות ספר עב כרס ובו הטרנדים המתוכננים לעתיד.
המעצבים רוכשים את ספר ומבססים את הקולקציה שלהם על המגמות העדכניות כאשר כל מעצב נותן את האנטרפטציה שלו. אומנם ישנם מעצבים שחורגים מהמגמות הרלבנטיות בפריטים מסוימים אבל לרוב את הקווים הכלליים מנחים אותם טרנדים. בארץ, אגב, אפשר לעלעל באחד מהספרים האלה בספרייה של שנקר.
H&M הוציאו קליפ מעולה של איך כל העסק הזה עובד, תהנו.
תגובות פייסבוק
2 תגובות
אני זוכרת שגם אני הייתי בשוק כשלמדתי על זה כשלמדתי ציור אופנה בשנקר (גם אני נהניתי בעיקר מהידע התיאורטי של המרצה ויש לי מחברת מלאה במידע שממש לא קשור לאיור אופנה).
בחרת תמונות מקסימות לפוסט 🙂
[…] המטרה בפרוייקט של קורס הייתה להראות ולבסס את הקשר בין קובעי הטרנדים להאופנה. לשם כך, מייקל קורס שיתף פעולה עם דוגמנית והדי […]